top of page
Search

Hoe verhoog ik mijn veerkracht in het coronatijdperk?

Lieve lezers,


Er zijn momenteel overal berichten terug te vinden waarin staat dat de mensen hun veerkracht verliezen in deze tijden. Daarom vond ik het eens goed om het over veerkracht te hebben, en ik hoop dat jullie hier ook iets aan hebben! Wat is veerkracht nu? Kort uitgelegd, veerkracht is het vermogen om met problemen om te gaan en je draad weer op te pakken.


Mensen die beschikken over veel veerkracht zien tegenslagen en uitdagingen net als een een mogelijkheid in plaats van een beperking. In een periode als deze bevinden wij ons zeker in een uitdaging. We leven op een heel andere manier, niks lijkt nog vanzelfsprekend. Wat eerder normaal was heeft nu een andere betekenis gekregen. En het is moeilijk om met die veranderingen om te gaan, denk maar aan die wekelijkse uitjes met je vrienden, elke zondag samen komen met familie. Maandelijks eens een dagje gaan shoppen, alles is gewoonweg veranderd. Wat heel moeilijk is, is vooral die intimiteit binnen relaties die ook in gedrang komt. We zijn allemaal mensen die behoefte hebben aan een bepaalde mate van affectie en intimiteit, we drukken ons vaak uit met aanrakingen maar plots moeten wij steeds 1,5 m afstand bewaren.


We hebben het dus helaas niet in de hand wat ons overkomt, in dit geval is het COVID-19. Het lijkt wel dagelijks te regenen, we worden continu geconfronteerd via die sociale media en het nieuws met corona. Er zijn zelfs programma's rond, het lijkt wel of je nergens kan ontsnappen eraan. We hebben natuurlijk wel een keuze in hoe wij omgaan met deze tegenslagen.


Het leven is als een trampoline, je veert terug na iedere tegenslag.

Maar hoe kunnen wij telkens deze veerkracht blijven behouden of verhogen?


Er zijn natuurlijk bepaalde bouwstenen waar veerkracht als het ware uit bestaat. Ik ben er zeker van dat wanneer wij deze bouwstenen op het gemak één voor één gaan aanpakken wij een hogere veerkracht kunnen bereiken.


1. Ik denk dat het vooral belangrijk is om sterk in je schoenen te staan, je gedachten op orde te hebben en moedig in het leven te staan. Het gaat dan om moed die je hebt om je eens kwetsbaar open te stellen, assertief te zijn door jezelf te durven zijn en eerlijk en oprecht te zijn. Wanneer jij belangrijke dingen kunt uitspreken versterkt dat zelfs de band met anderen. Ik denk dat het goed is om nog een stil te staan bij de momenten dat je echt moedig was, er als het ware eens lak aan had aan wat anderen zouden zeggen. Wanneer raapte jij de moed bij elkaar om iets te doen? En denk erbij na hoe jij dat toen gedaan hebt. Dit kan je zeker helpen om terug die moed te vinden.

2. Daarnaast zijn kwalitatieve intieme relaties heel belangrijk. We hebben allemaal wel eens te maken gehad met een gebroken hart of een vriendschap die wij stuk hebben zien gaan. We hebben allemaal soms wel eens de neiging om gewoon een muur op te bouwen en niemand toe te laten, want intieme relaties maken ons kwetsbaar. De ander heeft de macht om jou eventueel pijn te kunnen doen.


Maar, het is natuurlijk niet gemakkelijk om toch van die intimiteit te kunnen genieten en om daarnaast om te gaan met die uitdagingen erbij, die kwetsbaarheid. Het is dan belangrijk om jezelf te blijven en je eigen keuzes te maken in relaties, ook zo verdiept net die intimiteit waar wij als mensen naar verlangen.


Wanneer je stevig in je schoenen staat, je goed voelt in je vel, het gevoel hebt dat jouw wensen en noden er ook toe doen en jij zelf je grenzen mag bepalen maakt dat wij ons veel beter kunnen openstellen tegenover anderen. Want ik denk dat wanneer je weet waarvoor je staat en je over die eigenwaarde beschikt je ook goed met de wensen van anderen kunt omgaan en met de intensiteit die deze relaties kunnen meebrengen. Denk er maar eens aan dat mensen plots heel dichtbij kunnen komen en het intensief kan worden. Er moet dus naar mijn gevoel een balans zijn tussen de intimiteit en het autonome zijn.

Wanneer je dit kunt zijn in je relaties met anderen zal je merken dat er hechte relaties gaan ontstaan die zorgen voor een veilig gevoel, waar jij je nog beter gaat voelen in je vel en meer zelfvertrouwen ontwikkelt, maar ook vooral die zelfstandigheid ontwikkelt. Je bent jezelf en durft jezelf te zijn.


3. Bewaar de rust altijd en zorg voor jezelf, zeker nu in deze tijden waar er veel paniek losbreekt. Denk maar aan de mensen die heel lang hun ouders niet kunnen zien, geen enkele impact hebben op hun. We worden bang, boos en geraken helemaal gefrustreerd omdat we tijdelijk de controle kwijt zijn. En besef ook dat dat geen enkel probleem is en dat het heel normaal is om zo te reageren. Het wordt alleen een probleem wanneer die gevoelens gaan overheersen en ons op langer termijn zullen beïnvloeden en belemmeren. Op dat moment gaan wij vluchten, vechten of bevriezen en hebben wij gevoelens van pijn, frustratie en angst.


Ik denk dat we hier beter mee om kunnen leren gaan. Ik weet dat we in een maatschappij leven waar heel veel druk gelegd wordt op onze schouders. Maar met deze coronatijden hebben wij hoe dan ook altijd meer tijd dan eerst, omdat vele activiteiten wegvallen. We beseffen nu hoe veel tijd dat we verloren in bepaalde dingen. Neem nu de tijd om diepe rust te ervaren, dat kan bij iedereen anders zijn. Mij doet het soms deugd om eens gewoon op mezelf te zijn en geen storende factoren te hebben rondom mij, om eens even mijn gsm weg te leggen en de befaamde badkamersessies te doen. Zorg gewoon voor die ontspanning! Ga steeds op zoek naar de dingen die jou rustig maken. Zorg dat je in een gezonde fase van stress blijft en dat jouw gevoelens niet de overhand nemen.


4. Blijf steeds je eigen keuzes maken en wees ervan bewust dat je altijd een keuze kunt maken. Ook al kunnen wij in deze periode minder in de hand hebben, wij kunnen altijd dingen in de hand nemen op een andere manier. Het is belangrijk om actief te zijn in plaats van passief en de verantwoordelijkheid bij je eigen ik te leggen als je geen vat hebt op de situatie. We nemen zo zelf initiatief en geven richting aan ons eigen leven.


Aan heel de coronasituatie kunnen wij niks veranderen, maar toch hebben wij een keuze. Want wij hebben altijd de keuze hoe wij over situaties denken. Onze interpretatie is vaak subjectief. Je ervaart misschien een bedrukkend gevoel omdat je veel met je gezin opgescheept zit, je ervaart die vrijheid niet meer. Maar wat is vrijheid voor jou, hoe vul je dat in? En maak de keuze om dit op een andere manier te garanderen voor jezelf. Blijf niet passief, ga actief op zoek naar andere alternatieven.

Moed hebben om te streven naar iets beters geeft hoop in tijden van uitzichtloosheid.

5. De manier waarop je omgaat met geluk en positieve dingen in het leven bepaalt hoe veerkrachtig je zult zijn. Heb je misschien te hoge verwachtingen? Sta je wel genoeg stil bij de positieve dingen? Ben jij ook eens tevreden met de kleinere dingen of moeten dit altijd grootse dingen zijn?

Dit zijn vragen die je aan jezelf kunt stellen. Het is heel belangrijk om te checken als we een positieve of negatieve kijk hebben. Want we spreken onszelf veel dingen in en we hebben soms te maken met belemmerende overtuigingen. Denk er maar aan wanneer je telkens denkt dat je iets niet kunt, wees er maar zeker van dat je het niet gaat kunnen want je overtuigt jezelf er al van dat het niet kan.

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Die manier van kijken is dus heel belangrijk, want alles wat jij als positief en als geluk ervaart zorgt voor een betere veerkracht. Goede ervaringen zijn een buffer voor tegenslagen! Creëer hierbij ook zelf je geluk, want het is vaak dichterbij dan we denken. Het maakt ons uiteraard veel veerkrachtiger wanneer wij die positieve dingen ook zien en daar ook van kunnen genieten, geef jezelf de ruimte om er bewust van te worden! En reflecteer ook weer eens. Welke gevoelens, gedachten en gedragingen zie je bij jezelf? Waar verlang je nog meer naar? Ga eens buiten de situatie staan en probeer zo objectief mogelijk te kijken.


6. Accepteer ook dat er veranderingen kunnen zijn. Accepteer dat onze gewoontes doorbroken kunnen worden. Waarom denk je dat de meeste personen na een relatiebreuk zich slecht voelen? Het is vaak de gewoonte, of de verandering naar het single leven wat voor hun moeilijk is. Deze corona impact is natuurlijk veel groter en heeft een impact op al onze levensdomeinen. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om er positief mee om te kunnen gaan.

Veel liefs,

Jade

8 views0 comments

Recent Posts

See All

Ik ben moe van het piekeren...

Lieve lezers, Piekeren, daar zijn wij tegenwoordig de besten in. Zeker in tijden van corona. In deze post neem ik jou graag mee in een korte uitleg over piekeren en hoe wij hier mee aan de slag kunnen

bottom of page